Ders Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır?

Ders Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır?
 

DERS ÇALIŞMA PLANI NASIL HAZIRLANIR?

“Başarı için plan yapmıyorsanız, o zaman hükmen başarısızlığı planlıyorsunuz demektir.” Roz Townsend

Cebinizde yeteri kadar para var çok üşüyorsunuz, paranızla ateş yakmak için tonlarca odun aldınız ve sayısız kibrit aldınız, kibriti tutuşturma girişiminde bulunmadığınız takdirde üşümeye devam edersiniz.

Başarı ancak sistemli ve planlı çalışmakla elde edilir. Üniversite sınavını kazanmasına kesin gözüyle bakılan birçok zeki öğrenci sırf zekâsına güvenip düzenli çalışma alışkanlığı olmadığından dolayı başarısız olmuştur. Normal zekâya sahip olan fakat azimli ve düzenli çalışmadan vazgeçmeyen öğrenciler ise istedikleri hedeflere ulaşmışlardır. Başarı inancı geliştirip hedefini netleştiren bir kişi sistemli çalışmayla istediği başarıyı elde eder.

Sistemli çalışmak için uygulanabilir bir ders çalışma programı hazırlanmalıdır.

Ders çalışma planı hazırlarken şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Program okuldan eve geliş saati ile uyku saatleri arasında kalan süreyi kapsamalıdır
  • Programda okul veya kursta işlenen konuların tekrarları, ev ödevleri, yardımcı kaynaklardan konu çalışma, test çözme, kitap okuma ve serbest zaman etkinlikleri yer almalıdır.
  • Ders çalışmaya yemeklerden 40 dk. Sonra başlanmalıdır. Çünkü kan dolaşımı yemek sonrası mide çevresinde yoğunlaştığından ders çalışırken dikkat toplama sorunu yaşayabilirsiniz.
  • Ders çalışmak için masaya oturulduğunda hangi derslere çalışılacağı önceden bilinmelidir. Bunun için hangi dersin hangi gün çalışılacağı önceden belirlenmelidir.
  • Program saatleri esnek olabilir. Önemli bir işiniz çıktığında programınızı aksatmadan saatlerini değiştirebilirsiniz.
  • Hazırlamış olduğunuz planı, odanızda duvarınıza veya masanıza asabilirsiniz.
  • Plan hazırlarken üst üste sayısal veya sözel dersler koymak yerine bir sayısal bir sözel ders koyabilirsiniz.
  • Çalışma planında dinlendirici faaliyetlere de yer ayırın. Unutulmamalıdır ki başarı çok çalışmakla değil verimli ve sakin bir kafayla çalışarak elde edilir.
  • Çalışma planınıza dersler arası 10’ar dakikalık minik aralar koyabilirsiniz.
  • Testlerde yanlışlarınızı önce inceleyin yapamadığınız takdirde mutlaka öğretmenlerinize çözdürün. Çalışma planından verim alabilmeniz için soru ve konu analizi yapmalısınız

Planlı çalışmanın önemini anlatan güzel bir hikayeyi sizlerle paylaşarak konuyu netleştirmek istiyorum.

Baltalarınızı bileyin

Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş. Bir ağaç devrilirken hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş. Akşamları da arkadaşından bir kaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş.  İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.

Sonuç: İkinci adam çok daha fazla ağaç kesmiş. Birinci adam öfkelenmiş: “Bu nasıl olabilir” Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken ise başladım,  senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?”

İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş:

Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir.

Haftalık ders çalışma planınızda aşırıya kaçmamak şartıyla spora ve sosyal faaliyetlere yer vermeniz, bedenen ve zihnen daha dinç olmanızı sağlayacak ve çalışmalarınızdan aldığınız verim artacaktır.

Ömer AKTÜRK- Uzm. Psikolojik Danışman / Öğrenci Koçu- BURSA

ÖMER AKTÜRK BURSA MAVİ AĞAÇ PSİKOLOJİ’DE..

Open chat