Akıl ve Zeka Oyunları Atölyesi

Çabuk öğrenmede geleceğin metodu “Akıl ve Zeka oyunları” dır.

Zekâ Oyunları; zihni açan, aklı çalıştıran, öğrenmeyi kolaylaştıran, çabuk öğrenmeyi sağlayan bir eğitim metodudur. Bu metot yıllar öncesinde ileri dünya ülkelerinde bir öğreti metot ‘u olarak okullarda her seviye de öğretilmektedir.

Akıl ve Zeka oyunları eğlenerek öğrenmeyi sağlayan, çocukların zihinlerini açan ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlayan oyunlardır. Çocukların yeteneklerini geliştiren ve yeni yetenekler kazanmasını sağlayan zeka oyunları, hızlı karar verme, bir sonraki adımı düşünme ve olasılık hesaplama mantığını geliştiren oldukça faydalı oyunlardır.

  • Berkeley Üniversitesinde yapılmış bir araştırmaya göre, çocuklara haftada iki kere bir saat on beş dakikalık çeşitli akıl ve zeka oyunlarından oynamaları IQ puanlarında 13 puanlık artışla sonuçlanmıştı. Çocukların daha mantıklı düşünmeleri ise yüzde 32 değerinde artmıştı. (1)
  • Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir beyin araştırmacısı olan Paul Laurienti, 23 yaşındaki insanların beyinlerini inceleyen bir araştırma yaptı. Zekâ oyunlarının da içinde bulunduğu beyin eğitim programına giren kişilerin daha iyi odaklanabileceğini buldular.
  • Selçuk Üniversitesi’nde Dr. Bengü Türkoğlu tarafından yapılan doktora tezinde, Türk Beyin Takımı’nın oyunları ile oluşturulan Oyun Tabanlı Bilişsel Gelişim Programının(OTBGP) çocuklarda 14 puanlık IQ artışı sağladığı araştırıldı. Ön Test/Son Test kontrol gruplu araştırma modeli kullanılarak daha önce bu oyunlarla tanışmamış 22 çocuğa 12 hafta boyunca, haftada 2 gün ve günlük 1 saat olmak üzere toplam 24 saat “düzenli ve kontrollü” olarak uygulanmıştır. Deneme grubu çocukların ön test zekâ bölümü puan ortalamaları ile son test zekâ bölümü puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu ve bu farkın son test puanı lehine olduğu kaydedilmiştir. En önemlisi de bu programın deneme grubu çocukların zekâ bölümünde yaklaşık 14 puanlık önemli bir artışa yol açtığı tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda çıkan bulgulara dayanarak “Oyun Temelli Bilişsel Gelişim Programı”nın çocukların bilişsel gelişiminde etkili olduğu ve etkisinin de kalıcı olduğu belirlenmiştir.
  • UC Berkeley Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Silvia Bunge ve ekibinin yaptığı çalışma sonucunda çocukların IQ gelişimi; haftada 2 gün 75’er dakika zeka oyunu oynayarak, her 15 dakikada bir yeni bir oyunla tanışarak sağlandı. Bu çarpıcı çalışma “13$ Christmas Gift=13 Points Gain In Kids IQ” (13$’lık hediye=Çocukların IQ’sunda 13 puanlık artış) başlığıyla raporlaştırıldı. Raporda ebeveynlere çocuklarına yılbaşında 13 liralık bir oyuncak yerine 13 liralık bir zeka oyunu hediye ederek, zekalarını geliştirebilecekleri konusunda tavsiye verildi.

Çalışmanın sonuçlarına http://www.nurtureshock.com/IQLeaps.pdf sitesinden ulaşabilirsiniz.

Zeka oyunları sayesinde çocukların beyninin yüksek performans göstermesi mümkün. Bu şekilde de daha mantıklı ve daha isabetli kararlar alabiliyorlar. Zeka oyunları sayesinde çocuklar kavrama, bilinçaltında etken tanıma ve anlama becerileri hızlanabilir. Bunu belirtirken şunu da söylemek gerekiyor. Zeka oyunları bazen tek başına, bazen de bir grupla oynanmalıdır. Her iki şekilde de zeka gelişimine etkisi son derece yüksektir. Tabi ki bazen bireysel bazen de grup şeklinde oynanması daha faydalıdır. Bu şekilde daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. (2)

Karakter gelişimine de olumlu katıkları olan bu oyunlar, çocukların planlı hareket etme becerilerini geliştiren ve kötü alışkanlıkların önüne geçen eğlencelerdir. Zeka oyunları ile bilgi ve becerisini arttıran çocukların kendine olan güveni artmakta, kendi sınırlarını tanıması sağlanmaktadır.Zeka oyunlarının bazıları cool games kategorisine giriyor; bu oyunlar hem eğlendiriyor hem de zekayı geliştiriyor. Yetenekleri yanında eksiklerini de gören çocuk, eksik yönleri geliştirmek ve daha yetenekli hale gelmek için neler yapabileceğini araştırır. Konsantrasyon gerektiren zeka oyunları, çocukların dikkatini toplama becerisi sağlayarak derslerine de olumlu katkılar sağlamaktadır. Zeka oyunları oynayan çocukların ezberci değil araştırmacı ve meraklı olduğu gözlemlenmiştir. Sorgulayıcı bir tavır içinde olmaya başlayan çocuk, yeteneklerini ve yaratıcılığını geliştirmek için araştırmayı seven bir birey haline gelmektedir.

Akıl ve Zeka oyunlarının faydaları:

  • Zekayı aktif tutarak öğrenmeyi kolaylaştırır.
  • Planlı hareket etme becerisi kazandırır.
  • Öngörüyü güçlendirir.
  • Yeni yetenekler edinmeyi sağlar.
  • Unutkanlığa iyi gelir.
  • Konsantrasyonu yükseltir.
  • Çözüm üretme ve çok yönlü düşünme yeteneğini geliştirir.
  • Yeteneklerin sınırını tanımayı sağlar.
  • Araştırmacı yeteneğini geliştirir.
  • Ezbercilikten uzaklaştırarak araştırmacı bir kişilik kazandırır.
  • Başarısızlıklarda yılmamayı ve tekrar denemeyi öğretir.
  • Kuralları anlamayı ve öğrenmeyi sağlar.
  • Sistemli düşünme alışkanlığını kazandırır.
  • Boş vakitlerin hem eğlenme hem de öğrenme ile geçmesini sağlar.

Eğitim yanında yetenek geliştirici özellikleri ile dikkat çeken zeka oyunları, problem çözme ve analitik düşünme ile neden sonuç ilişkisi becerileri kazandırmaktadır. Çocuklar zeka oyunları oynayarak daha hızlı düşünen ve daha çabuk karar verebilen bireyler olmaktadır. Binlerce oyundan ilgi alanına giren zeka oyunları ile vaktini en güzel şekilde değerlendiren çocuklar, bu oyunlar sayesinde yeteneklerini ortaya çıkararak geliştirmekte ve yeni yetenekler edinmektedir.

1- http://bungelab.berkeley.edu/silvia-bunge/
2- https://www.researchgate.net/profile/Silvia_Bunge

MERKEZİMİZDE BİREYSEL VE GRUP AKIL OYUNLARI ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILMAKTADIR.

Open chat